H οριστική, πιστεύω, απόφαση να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, ανασύρει ένα άλλο, εξίσου σοβαρό θέμα, της αναγραφής του θρησκεύματος στους σχολικούς τίτλους σπουδών. Θεωρώ ότι οι ίδιοι ακριβώς λόγοι που οδήγησαν στη μία απόφαση πρέπει να οδηγήσουν και στην απαλοιφή αυτού του στοιχείου από τα σχολικά αρχεία και βεβαίως από τα πάσης φύσεως απολυτήρια. Kαι ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές εργασίες οι εργοδότες δεν ζητούν το δελτίο ταυτότητας, αλλά το απολυτήριο του Γυμνασίου ή του Λυκείου. Aν μάλιστα πρόκειται να γίνει κάποια σημαντική διάκριση εις βάρος κάποιου μη ορθόδοξου χριστιανού, θα γίνει ακριβώς σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο τομέα της εργασίας.
Tο ότι όμως μπορεί να γίνει διάκριση εις βάρος κάποιου στην αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να καταργηθεί και αυτή η αναγραφή του θρησκεύματος. Kαι το τονίζω αυτό, επειδή ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετίζεται συχνά μόνο με τους ενήλικες και αυτό αποτελεί πολύ σοβαρό εκπαιδευτικό, αλλά και κοινωνικό λάθος. Ή μερικές φορές ισχυριζόμαστε ότι σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μελών της κοινωνίας, αλλά στην πράξη κάνουμε σαφείς διακρίσεις ηλικίας και παραμελούμε τα δικαιώματα των παιδιών και των ηλικωμένων.
Στα σχολεία όμως γίνεται μια συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα του θρησκεύματος και που δεν αφορά μόνο την αναγραφή του. Tέτοιες παραβιάσεις γίνονται καθημερινά με τις ομαδικές προσευχές, αλλά και με την παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών. Σχετικά με το τελευταίο οι γονείς που δεν θέλουν να παρακολουθήσει το παιδί τους το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει νά βεβαιώσουν εγγράφως το σχολείο ότι το παιδί ανήκει σε άλλη θρησκεία ή άλλο δόγμα ή σε περίπτωση που δεν ανήκουν σε άλλη θρησκεία ή άλλο δόγμα να βεβαιώσουν ότι το παιδί δεν έχει βαπτισθεί κατά το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Σε αυτήν την περίπτωση το απολυτήριο του σχολείου στο χώρο του θρησκεύματος αναγράφει πολύ κομψά τον όρο ονοματοδοσία.
Aπό τη στιγμή που ένα παιδί βαπτισθεί ορθόδοξο είναι υποχρεωμένο να παρακολουθεί το μάθημα των θρησκευτικών, ακόμη και αν εντωμεταξύ έχουν αλλάξει οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της οικογένειας. Kαι δεν αρκεί να δηλώσουν απλώς ότι δεν επιθυμούν να παρακολουθεί το παιδί τους το μάθημα των Θρησκευτικών , αλλά πρέπει να δηλώσουν σε ποια από τις προβλέπομενες κατηγορίες ανήκουν.