Όχι στη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος

Επί 23 χρόνια που ήμουν διευθυντής γυμνασίου στη Σχολή Μωραΐτη αντιστάθηκα πολύ έντονα στις φωτογραφήσεις και τις μαγνητοσκοπήσεις κάθε είδους, με εξαίρεση για τις σχολικές γιορτές και τις θεατρικές παραστάσεις και πάντα με αυστηρές προδιαγραφές.

Είχα ακούσει πολλές φορές αιτήματα γονέων για παρακολούθηση των κοινόχρηστων χώρων του Σχολείου με κάμερα για λόγους ασφάλειας. Μου είχε ζητηθεί να τοποθετηθεί κάμερα ακόμη και στα αποδυτήρια και στους προθάλαμους των τουαλετών, αλλά, παρά τα τόσο παράλογα αιτήματα από μια πολύ μικρή μερίδα γονέων ευτυχώς, κανείς δεν μου ζήτησε να μπει κάμερα και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Και όταν η γενική διεύθυνση του Σχολείου μου ζήτησε να μπαίνω στις τάξεις, για να παρακολουθώ την ποιότητα του μαθήματος αρνήθηκα κατηγορηματικά σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας. Η αίθουσα διδασκαλίας και το μάθημα δεν πρέπει να παραβιάζονται από κανένα μάτι, κανένα αυτί, καμιά παρουσία τρίτου προσώπου. Και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα μάτια και τα αυτιά των τρίτων είναι στην πλειοψηφία τους κακόβουλα.

Μου είχε τύχει να κυκλοφορούν μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα από κινητά μαθητών σε ώρα αντικατάστασης απόντος καθηγητή ή ακόμη και κατά την ώρα του διαλείμματος, που τα χρησιμοποιούσαν γονείς, για να ισχυριστούν ότι ο εικονιζόμενος καθηγητής δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη και να κάνει μάθημα. Και δεν θέλω να θυμάμαι το μπούλιγκ που γινόταν με μαγνητοσκοπημένες ιδιωτικές στιγμές παιδιών.

Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απαίτηση του υπουργείου παιδείας να μαγνητοσκοπούνται τα μαθήματα, για να προβάλλονται στα παιδιά που αδυνατούν να παρακολουθήσουν το μάθημα.

Κατανοώ την ανάγκη, κατανοώ τις έκτακτες ανάγκες αυτής της περιόδου, αλλά ούτε σε αυτήν, ούτε σε άλλη περίπτωση εγώ ως διευθυντής σχολείου δεν θα επέτρεπα να γίνει μαγνητοσκόπηση την ώρα του μαθήματος. Υπάρχουν κάποια όρια που δεν πρέπει ποτέ και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ή ανάγκες να παραβιάζονται. Και αν γίνει υποχώρηση σε αυτή την ανάγκη, πάντα θα εμφανίζονται τέτοιες ανάγκες στο μέλλον με αυτήν ή με άλλη ηγεσία στο υπουργείο παιδείας, με αυτήν ή με άλλη κυβέρνηση. Κάθε τόσο αδειάζουν από παιδιά οι σχολικές αίθουσες λόγω γρίπης, πάντα θα υπάρχουν παιδιά που λείπουν, παιδιά που έχουν απορίες, παιδιά που κάνουν επανάληψη, παιδιά που προετοιμάζονται για εξετάσεις. Γιαυτό η άρνηση πρέπει και τώρα και στο μέλλον να είναι κατηγορηματική.

Το σχολικό μάθημα δεν είναι ακαδημαϊκή διάλεξη, δεν είναι δημόσια διάλεξη, δεν είναι ανακοίνωση σε επιστημονικό συνέδριο. Το σχολικό μάθημα δεν παράγεται από μια επιστημονική αυθεντία, αλλά από όλη την τάξη. Δεν παράγεται μόνο από τον εκπαιδευτικό, αλλά και από όλα τα παιδιά. Ο/η εκπαιδευτικός δεν απευθύνεται σε ένα απρόσωπο και ανώνυμο ακροατήριο από ένα χειρόγραφο που έχει μπροστά του. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά μαζί, αλλά και σε καθένα χωριστά, κάνει το μάθημα μαζί με όλα τα παιδιά, αλλά και με το καθένα χωριστά. Και κυρίως η σχολική αίθουσα είναι κατεξοχήν ο χώρος όπου γίνονται λάθη, πολλά λάθη, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν κυρίως από τα λάθη τους. Λάθη που προσπερνιούνται, που ξεχνιούνται, λάθη που δεν στιγματίζουν. Μέσα στη σχολική αίθουσα τα παιδιά που μιλάνε πολύ θα συγκρατηθούν, για να μιλήσουν και τα παιδιά που μιλάνε λίγο ή καθόλου. Τα παιδιά που έχουν απορίες θα ενθαρρυνθούν να διατυπώσουν τις απορίες τους και τα παιδιά που έχουν καταλάβει το μάθημα θα μάθουν να είναι υπομονετικά με τα παιδιά που έχουν κενά στις γνώσεις τους. Τα παιδιά μέσα στην τάξη δεν μιλάνε μόνο για να ελεγχθούν οι γνώσεις τους. Κυρίως μιλάνε, για να προχωρήσει το μάθημα παρακάτω. Με τη συμμετοχή των παιδιών προχωράει το μάθημα, όχι με τον μονόλογο του εκπαιδευτικού.

Αλλά μέσα στην τάξη μπορεί να γίνουν κι άλλα πράγματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιο παιδί το έπαιρνε ο ύπνος κι εγώ έκανα νόημα στα άλλα παιδιά να κάνουν ησυχία κι εγώ μιλούσα χαμηλόφωνα, για να μην ξυπνήσει το παιδί που κοιμόταν. Γιατί συχνά οι έφηβοι υποφέρουν από αϋπνία κι αν το παιδί κοιμόταν δέκα-δεκαπέντε λεπτά θα μπορούσε να συνεχίσει με πιο καθαρό μυαλό την υπόλοιπη μέρα. Κι άλλοτε πάλι που τα έβλεπα αγχωμένα, γιατί είχαν τεστ την επόμενη ώρα, τα άφηνα το τελευταίο δεκαπεντάλεπτο να συζητήσουν μεταξύ τους τις απορίες τους και να κάνουν μια τελευταία επανάληψη. Και τα άφηνα να γελούν και τα έκανα να γελούν. Γιατί το γέλιο είναι ιερή στιγμή για το παιδί, εφόσον δεν γελάει εις βάρος κάποιου άλλου.

Πριν από λίγες ημέρες μια παλιά μου μαθήτρια μου έστειλε ένα μήνυμα: «Σας αγαπώ πάντα… Ήμουν μαθήτριά σας δεκαετία 80… Μας κάνατε πλάκα τσα πίσω από την κουρτίνα…»

Γιατί η σχολική τάξη είναι μια μεγάλη αγκαλιά. Και μέσα στην αγκαλιά χωράει πολύ κλάμα και πολύ γέλιο. Αυτό που δεν χωράει είναι η κάμερα, φανερή ή κρυφή.

Ο Νίτσε έλεγε ότι ο δάσκαλος είναι ο κατεξοχήν πατέρας. Εγώ, λοιπόν, σας λέω πως ο δάσκαλος πρέπει να είναι η κατεξοχήν μητέρα. Και πρέπει να παραμείνει μητέρα που δεν υποκαθίσταται, ούτε αντικαθίσταται από την τεχνολογία.

Το μισό χαρτοφυλάκιο της κυρίας Κεραμέως μαγνητοσκοπείται και προβάλλονται από την τηλεόραση λειτουργίες και ακολουθίες. Ας μείνει το άλλο μισό χαρτοφυλάκιο στην ησυχία του. Με την μαγνητοσκόπηση του μαθήματος δεν εξυπηρετείται η παιδεία. Η πολιτική του υπουργείου παιδείας εξυπηρετείται. Κανένας και καμιά εκπαιδευτικός με στοιχειώδη αυτοσεβασμό δεν πρέπει να ενδώσει σε αυτήν την πολιτική. Με το όχι στη μαγνητοσκόπηση διαφυλάσσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατικής παιδείας και της ανθρωπιάς μας.

41 thoughts on “Όχι στη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος

  1. Παράθεμα: Όχι στη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος

  2. Παράθεμα: - e-koukouvagia.gr

  3. Πολύ ωραίο, φορτωμένο συναίσθημα το κείμενό σας. Όμως οι εποχές αλλάζουν, ο κόσμος προχωρεί. Δεν μπορούμε να μένουμε στην εποχή του «Γυφτοδάσκαλου». Τώρα καταλαβαίνω γιατί η Ελλάδα (και η Κύπρος) είναι τόσο πίσω τεχνολογικά.

    Μου αρέσει!

    • εννοείτε πως είναι ολοφάνερο γιατί είμαστε τόσο πίσω. έκτος από ευθυνοφοβία και τεχνοβοφία σπαταλάμε την ενεργεια μας σε θέματα τέτοια που άλλοι έχουν λύσει προ πολλού αντί να συζητάμε πως να πάμε μπροστά.

      σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος στο 2000 για κάποιους και αρνούντο να το καταλάβουν.

      Μου αρέσει!

      • Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψή σας περί οπισθοδρόμησης και προόδου. Είμαι βέβαιος πως δεν θα επιδείξετε καμιά ευθυνοφοβία και τεχνοφοβία, όταν τοποθετηθεί κάμερα μέσα στο σπίτι σας ως θρίαμβος της προόδου.

        Μου αρέσει!

      • Δε νομίζω ότι είναι θέμα ευθυνοφοβίας αλλά, αντιθέτως, συνειδητοποίηση της ευθύνης που έχουμε όσα άτομα ασχολούμαστε με την εκπαίδευση απέναντι στα παιδιά μας – όχι τα βιολογικά, αλλά τα παιδιά που έχουμε στις τάξεις. Θα μπορούσε κάλλιστα το υπουργείο να ξοδέψει – ενδεχομένως στο μέλλον και όχι τώρα – πόρους και να δημιουργήσει αρχείο διαλέξεων για τα μαθήματα της δευτεροβάθμιας αν θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο ή να λάβει όποιο άλλο μέτρο θέλει και σέβεται την ιδιωτικότητα των παιδιών.

        Άλλωστε, για πολλά παιδιά η σχολική τάξη είναι αυτό που λέμε safe place και το να μπουν κάμερες σε αυτό είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για αυτά.

        Μου αρέσει!

  4. Παράθεμα: Όχι στη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος * RedTopia

  5. Κατανοώ τις ανησυχίες σας, αλλά βρίσκω το λόγο σας επιθετικό και δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη συλλογιστική σας. Δε νομίζω ότι υπάρχει επαρκής επιχειρηματολογία στην καταληκτική πρόταση, «Με το όχι στη μαγνητοσκόπηση διαφυλάσσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατικής παιδείας και της ανθρωπιάς μας.»

    Είχα την τύχη να έχω κάποιους δασκάλους τους οποίους μακάρι να είχα μαγνητοσκοπήσει, διότι ήταν εξαιρετικοί στο μάθημά τους. Από την άλλη πλευρά είχα και την ατυχία να έχω αρκετούς που με βεβαιότητα θα μπορούσα να πω ότι ήταν ακατάλληλοι, για τους οποίους η μαγνητοσκόπηση θα ήταν τεκμήριο.

    Δειγματοληπτική μαγνητοσκόπηση θα βοηθούσε για έλεγχο ποιότητας, όπως γίνεται στις περισσότερες διεργασίες που μας ενδιαφέρει να διαφυλάξουμε κάποια ποιότητα. Οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα και είναι αφερέγγυοι καθώς είναι επιρρεπείς στο να εξυπηρετούν προσωπικά ή συνδικαλιστικά συμφέροντα.

    Συμφωνώ μαζί σας για κάποιες ιδιαιτερότητες του σχολικού μαθήματος σε σχέση με το ακαδημαϊκό. H μαγνητοσκόπηση όμως, δε προτείνεται ως αντικατάσταση του μαθήματος, αλλά σα βοήθημα για όσους δε μπορούν να είναι παρόντες.

    Αν η υπουργός έχει εισηγηθεί υποχρεωτική μαγνητοσκόπηση κάθε μέρας στην τάξη για όλες τις τάξεις, αυτό είναι απίθανο να εφαρμοστεί για τεχνικούς λόγους, οπότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε. Στην απίθανη περίπτωση που επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρόσβαση, θέλω να πιστεύω θα έχουν μόνο οι μαθητές.

    Mε καλή διάθεση θα ήθελα να αναφέρετε κάποια αντιπρόταση, για το πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τεχνολογία ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση.

    Ξέρετε η αντίδραση, με πρόφαση να προφυλαχθούν τα παιδιά, από την ίδια την κοινωνία για την οποία το σχολείο υποτίθεται τα προετοιμάζει δεν επαρκεί. Με την αδιαφάνεια περισσότερο παρέχεται ασυλία στους κακούς εκπαιδευτικούς.

    Μου αρέσει!

  6. Εξαιρετική η άποψη σας!!!!!Συγκινηθηκα πολύ. Θυμήθηκα τα πανεπιστημιακα χρόνια στο τμήμα παιδαγωγικής της φιλοσοφικής του εκπα, τότε που με λαχτάρα άκουγα σπουδαίους δασκάλους να μας εμπνέουν με τέτοιες σκέψεις.
    Μακάρι όλοι οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούμε έτσι!!! Τότε πραγματικά θα εμπνεουμε.

    Μου αρέσει!

  7. Αλήθεια…αλήθεια τώρα συζητάμε για την βιντεοσκοπηση των παιδιών μας??? Που πήγε ο τόσο αυστηρος Νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων??? Προσωπικά ανηκω στην κατηγορία των γονιών που ποτέ δεν δημοσιεύω φωτογραφιες των παιδιών μου και τώρα θα γίνουμε οι γονείς της κλειδαροτρυπας με πρόφαση την μόρφωση τους!!! Ελεος…. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη σας…. Ως εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να αντιδράσετε και να προστατέψτε τα παιδιά μας και εννοείται τους εαυτους σας!! Ας βρεθούν λύσεις για την δική σας αξιολόγηση που εννοείται πως και αυτή πρέπει να γίνει γιατί όλοι αξιολογουμαστε στην δουλειά μας… Πιστέψτε με πως αν σήμερα πολύ γονείς έχουν επικριτική θέση προς τους δασκάλους τότε με την μαγνητοσκοπηση θα χαθεί κάθε σεβασμός. Τι πιστεύετε… πως οταν μια μάνα «δει» να αδικείται το παιδί της δεν θα ορμησει να αποδώσει δικαιοσύνη (κατά τη δική της άποψη)!!! Ας μην συνχεουμε τον τρόπο εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου μιλάμε για ενήλικες. Δεν έχει να κανει με οπισθοδρομηση της παιδείας αντίθετα θα έλεγα πως προστατεύσουμε την παιδική ζωή των παιδιών μας…. Αρνούμαι να βλέπω στο YouTube την καθημερινότητα του κάθε παιδιού είναι προσωπικό του δικαίωμα!
    Ο δάσκαλος έχει την δική του σχέση ζωής με το παιδί και ο γονιός όταν παίρνει το παιδί από το σχολείο έχει την δική του σχέση ζωής! Ναι.. δεν είναι ολοι οι δάσκαλοι καλοί στο έργο τους ούτε όμως και όλοι οι γονείς είμαστε άξιοι οπότε ας αφήσουμε την ζωή των παιδιών μας έξω από αυτό το παιχνίδι! Η τεχνολογία έχει γίνει απαραίτητη και απόλυτα χρηστική στην εκπαίδευση, για αυτό το υπουργείο ας εφοδιάσει τα σχολεία μας με τον βασικό τουλάχιστον εξοπλισμό και ας μην προτρέχει σε λύσεις που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς πέραν της δημόσιας εκπαίδευσης.
    Καλή δυναμη σε όλους!!

    Μου αρέσει!

  8. Παράθεμα: Όχι στη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος  | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

  9. Κατ’ αρχήν εγώ δεν είμαι ενάντια αυτού του μέτρου εφόσον παρθούν κάποια μέτρα.
    Πρώτον τον χειρισμό της κάμερας να τον έχει ο καθηγητής.
    Δεύτερο η κάμερα να εστιάζει μόνο την έδρα και όχι όλη την αίθουσα.
    Εδώ στη Ελβετία υπάρχει αυτό το μέτρο και έχω ιδία πείρα από την κόρη μου ότι βοηθάει πάρα πολύ.
    Μαθήτρια γερμανόφωνη που σπουδάζει σε σχολείο γαλλόφωνο, δίνει η βιντεοσκόπηση του μαθήματος την δυνατότητα να ξαναδεί το μάθημα με την ησυχία της στο σπίτι
    και να καταλάβει καλλίτερα ότι δεν έπιασε στην ζωντανή παράδοση.

    Μου αρέσει!

  10. Εγώ αν και δεν έχω καμιά σχέση με το επάγγελμα σας πιστεύω πρεπει να προτρεχουμε των εξελιξεων και παντα πρεπει να δοκιμαζουμε καθετι καινουργιο πριν το απορριψουμε.Ειναι χρεος ολων των δασκάλων για την καλύτερη και ιση μορφωση των μαθητών.Αραγε εχετε να φοβαστε κατι;Οποιος κάνει σωστα τη δουλειά του δεν πρεπει να φοβαται τίποτα.

    Μου αρέσει!

      • Μια χαρά το διάβασα αν γινει σωστά η μαγνητοσκόπηση όπως προείπαν και κάποιοι συνάδελφοι σας τι έχετε να φοβάστε;

        Μου αρέσει!

      • Είναι προφανές ότι δεν το καταλάβατε.
        Τον φόβο πού τον είδατε; Όλα τα´´ερμηνεύετε με το δίπολο φοβάμαι/τολμώ;
        Όποιοι αρνούνται να δεχθούν αντιδημοκρατικά μέτρα δεν φοβούνται. Τολμούν. Τολμούν και αντιστέκονται σθεναρά. Όσοι σκύβουν το κεφάλι και υποκύπτουν σε φασιστικές διαταγές φοβούνται.

        Μου αρέσει!

  11. Παράθεμα: Γιώργος Θαλάσσης, Όχι στη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος | ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ

  12. Ευχαριστούμε πολύ για αυτό το καταπληκτικό αρθρο. Εύστοχο, αληθινό, συγκινητικό. Προσωπικά το έχω αποθηκευμένο ως όπλο εναντια σε όλη αυτή την ανόητη πολεμική που έχει ξεσπάσει εναντίον των εκπαιδευτικών που… «αν εκάναν σωστά τη δουλειά τους δεν θα είχαν λόγο να φοβούνται την κάμερα, ΆΡΑ….» το συμπέρασμα πασιφανές. Κρίμα να περνάμε τόσες ώρες, μπροστά, δίπλα, πίσω, πλάι στους μαθητές και έρχεται η μέρα που βλέπεις ότι μερίδα της κοινωνίας, συν το υπουργείο, σε αντιμετωπίζουν ως αξεσουάρ του πίνακα…που να καταλάβουν ότι είσαι, το μολύβι, η σβηστρα, η καλημέρα, το δεν πειράζει, το πάμε ξανά, το καλό σαββατοκύριακο, το χαμόγελο, η φωνή, το χαρτομάντιλο του μαθήματος στην σελ 42.Εσυ οι μαθητές, κ όλα αυτά στη σελίδα 42 είναι το μάθημα, που για κάποιους απλά μπορεί να ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΘΕΙ.

    Μου αρέσει!

  13. «Μην περιμένετε από την πολιτική και από την επιστήμη τίποτε. Ο νεότευκτος είναι και ο πιο παλαιός κόσμος ανάποδος», με αυτή την ποιητική αποστροφή (Ο. Ελύτης, Μαρία Νεφέλη) και με το δικό σας κείμενο σκέφτομαι να ξεκινήσω το μάθημά μου τη Δευτέρα στους υποψήφιους της Γ΄Λυκείου και θα νιώσω ελεύθερη, όπως πάντα, μέσα στην τάξη μου.

    Ευτυχώς που ο κλάδος μας μπορεί να στηρίζεται στον άρτιο λόγο και στο ξεχωριστό ήθος, με την έννοια της γνησιότητας, της παρρησίας, της γλυκύτητας, της ευθυκρισίας συναδέλφων σαν και εσάς και να παίρνει ανάσες….

    Μην σταματήσετε, οι καιροί είναι δύσκολοι…

    Μου αρέσει!

  14. Ομολογώ οτι βρήκα το άρθρο σας πολύ ενδιαφέρον και πειστικό. Εκφράζετε την άποψή σας με ευαισθησία και θα συμφωνήσω για την ανάγκη να αισθάνονται άνετα καθηγητές και παιδιά ,όπως και για την χρησιμότητα του να μπορεί ένας καθηγητής να ξεφεύγει απο τα καθιερωμένα καθοδηγούμενος απο το χιούμορ του, την φαντασία του ,την ικανότητά του στην πρωτοτυπία. Ομως θα συμφωνήσω και με τον κ. zorbash στο οτι θα ήθελα να ακούσω απο εσας τους εκπαιδευτικούς μια αντιπρόταση για τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να παραστούν. Μια απλή λύση θα ήταν ο καθηγητής να ηχογραφήσει στο σπίτι του , υπο συνθήκες ασφαλείς , το μάθημα και να το μεταδώσει στους απόντες μαθητές . Ή πάλι να ορίσει μια τηλεδιάσκεψη με όλους τους απόντες μαθητές των τμημάτων μιας τάξης ( έτσι θα περιόριζε των αριθμό των επιπλέον ωρών διδασκαλίας ) ώστε να τους παραδώσει το μάθημα είτε επιστρέφοντας απο το σχολείο είτε σε κάποια κενή ώρα.. . Σίγουρα αυτές οι λύσεις απαιτούν κάποιο κόπο όμως δεδομένου οτι αρκετός χρόνος εξοικονομήθηκε στους 2 αυτούς μήνες ( είτε γιατί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν κάλυπτε όλες τις ωρες του εβδομαδιαίου προγράμματος , είτε γιατι δεν υπήρχαν οι καθημερινές μετακινήσεις και ο χρόνος παραμονής στο σχολείο)δεν θα ήταν νομίζω παράλογο να ζητηθεί απο τους καθηγητές η επιπλέον συνεισφορά τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι απόντες μαθητές.Ενδεχομένως οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν κι άλλες , καλύτερες λύσεις… Γιατί δεν υπάρχει απο πλευράς σας (ή δια στόματος των συνδικαλιστικών σας οργάνων) κάποια πρόταση?

    Μου αρέσει!

  15. Παράθεμα: Όχι στη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

  16. Κύριε Γιώργο, γιατί δεν λές στους αναγνώστες σου ότι είσαι δεδηλωμένος μπολσεβίκος; Στην αγαπημένη σου Σοβιετική Ένωση θα άφηναν κάποιο καθηγητή να επιτρέπει στα παιδιά να κοιμούνται στην τάξη, όπως έκανες εσύ μιά ζωή

    Αρέσει σε 1 άτομο

  17. Παράθεμα: Όχι στη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος – info newstime

  18. Παράθεμα: Γιατί δεν πρέπει να βιντεοσκοπείται το μάθημα | Αγώνας της ΚρήτηςΑγώνας της Κρήτης

  19. Παράθεμα: Η Πανδημία, η σχολική ταξη και το Πανοπτικόν – Ημερολόγια Καραντίνας

  20. Με συγχωρείτε για το θάρρος, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ντροπή να αποκλείουμε τα παιδιά από το απομακρυσμένο μάθημα με το βέλτιστο δυνατό τρόπο όταν έχουν πραγματικό λόγο να απουσιάζουν, μόνο και μόνο επειδή διστάζουν οι καθηγητές τους να βιντεοσκοπηθούν!
    Για όλους τους ενδοιασμούς που αναφέρετε υπάρχουν λύσεις, κι αν δεν κάνω λάθος το υπουργείο τις έχει ενσωματώσει στην πρότασή του. Ακόμη κι εάν δεν τις είχε ενσωματώσει, ο αγώνας σας θα έπρεπε να είναι για την ενσωμάτωση λογικών προστατευτικών κανόνων της βιντεοσκόπησης, όχι για τον αποκλεισμό της.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε