«Θα ήθελα το όνομά μου να με τιμά πιο πολύ από τον τίτλο μου». Με αυτά τα λόγια, ο 64χρονος Γιώργος Θαλάσσης, νέος γενικός γραμματέας της Βουλής και επί 23 χρόνια γυμνασιάρχης της Σχολής Μωραΐτη, περιγράφει στην «Εφ.Συν.» τη βασική φιλοδοξία του για τον νέο του ρόλο.
Με το όνομά του να παραπέμπει στον ομώνυμο ήρωα από τα βιβλία κόμικ «Μικρός Ηρως» του Στέλιου Ανεμοδουρά των δεκαετιών του ’50 και του ’60, ο Γ. Θαλάσσης έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές χιλιάδων μαθητών κατά την 30ετή παρουσία του στην ελληνική εκπαίδευση.
Ανθρωποι που γνωρίζουν τη δραστηριότητά του, κάνουν λόγο για ένα «δάσκαλο με Δ κεφαλαίο, μια μορφή του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος», ο οποίος δεν είχε απλά διδακτική, αλλά ανέπτυσσε πάντα μια ουσιαστική σχέση με τους μαθητές του. Δεν είναι τυχαίο ότι, πολλά χρόνια μετά, εξακολουθούν να μιλούν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια.
Ο ίδιος φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και μοιράστηκε το ίδιο θρανίο με τον τέως πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ενώ συμμαθητής τους στην ίδια τάξη ήταν και ο Νίκος Μπίστης. Στο ίδιο σχολείο, αλλά τρία χρόνια μικρότερος, βρέθηκε και ο νυν βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Φορτσάκης. Για τα χρόνια του Κολλεγίου, αλλά κυρίως για τις πολλές και κρίσιμες αρμοδιότητες που αναλαμβάνει, ο κ. Θαλάσσης θα συζητήσει σήμερα με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα της Βουλής και επίσης απόφοιτο του ίδιου σχολείου, Θανάση Παπαϊωάννου, ο οποίος, βαθιά συγκινημένος, εγκαταλείπει αυτή την εβδομάδα τη θέση του μετά από 5,5 χρόνια θητείας.
Ο κ. Θαλάσσης αποτελεί προσωπική επιλογή της προέδρου της Βουλής, τόσο για λόγους συμβολικούς όσο –κυρίως- για την απεριόριστη εκτίμηση και εμπιστοσύνη που τρέφει στο πρόσωπό του.
Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωρίστηκαν πριν από μερικά χρόνια, όταν η σημερινή πρόεδρος του Σώματος ήταν συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του δολοφονημένου από τον αστυνομικό Ε. Κορκονέα, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και ο κ. Θαλάσσης ήταν μάρτυρας στο δικαστήριο, όπου μίλησε από καρδιάς για τον μαθητή του.
«Δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το καθήκον μου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Θαλάσσης και αποκαλύπτει ότι, όταν η μητέρα του Αλέξανδρου τον ευχαρίστησε προσωπικά, ο ίδιος της είπε πως έκανε απλά το αυτονόητο, δηλαδή να πει την αλήθεια, όπως εκείνος την ήξερε.
Την ίδια στάση κράτησε απέναντι και σε έναν άλλο μαθητή του, που απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας: τον καταδικασμένο για τη ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης και δηλωμένο αναρχικό, Νίκο Ρωμανό, ο οποίος μετά από μια απεργία πείνας που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, κέρδισε το δικαίωμα στη γνώση.
Η έμπρακτη συμπαράσταση του Γιώργου Θαλάσση στους παλιούς μαθητές του φαίνεται να του στοίχισε και τη θέση του, καθώς μετά από 30 χρόνια στη Σχολή Μωραΐτη, η διοίκηση του σχολείου τον απέλυσε μέσα στα Χριστούγεννα, μετά από έντονες αντιδράσεις ακροδεξιών γονέων προς τη διοίκηση του σχολείου.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Ημ/νία δημοσίευσης: 16.03.2015
Url: http://www.efsyn.gr/arthro/timi-gia-ti-stasi-toy-giorgoy-thalassi