Έγραψαν για την ‘απόλυση’: Οι εκπαιδευτικοί

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας κοινοποιούμε την ανοιχτή επιστολή που συνέταξαν καθηγητές και καθηγήτριες του Γυμνασίου για την απόλυση του κ. Θαλάσση και απηύθυναν προς τη Διοίκηση του Σχολείου.

Προς τη Διοίκηση της Σχολής Μωραΐτη

Την  Πέμπτη 8 Ιανουαρίου η Σχολή Μωραΐτη παρέμεινε κλειστή λόγω κακοκαιρίας και έτσι επιστρέψαμε στο σχολείο την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, αντικρίζοντας την εξής εικόνα: η πόρτα του γραφείου του Διευθυντή του Γυμνασίου κ. Γ. Θαλάσση ήταν κλειστή, αφού ο Διευθυντής της συγκεκριμένης βαθμίδας είχε απολυθεί δύο μέρες πριν μέσω της διαδικασίας της μονομερούς καταγγελίας της σύμβασής του.

Ουσιαστικά δηλαδή, ο Διευθυντής του Γυμνασίου εξαφανίστηκε στη μέση της σχολικής χρονιάς, με απόφαση της διοίκησης του σχολείου. Χωρίς να του δοθεί κανένα περιθώριο να αποχαιρετίσει τους μαθητές του και τους συναδέλφους του και μετά από προσφορά 30 χρόνων όχι μόνο στη λειτουργία του Γυμνασίου αλλά και στη συνολική εκπαιδευτική πορεία του Σχολείου. H πράξη αυτή θίγει το παιδαγωγικό και εργασιακό προφίλ του συγκεκριμένου ανθρώπου, αφήνει ένα τεράστιο κενό λόγω της εξαιρετικής συνεργασίας που είχε κατορθώσει να εδραιώσει με όλους τους καθηγητές και καθηγήτριες του Γυμνασίου και, επιπλέον, πλήττει τις δημοκρατικές αρχές βάσει των οποίων διακηρυκτικά λειτουργεί η Σχολή Μωραΐτη. Η απόλυση Διευθυντή μιας εκπαιδευτικής βαθμίδας στη μέση της σχολικής χρονιάς αποτελεί παραβίαση των κανόνων δικαίου, με βάση τους οποίους λειτουργεί τόσο η δημόσια όσο και η ιδιωτική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως κίνηση που επιδιώκει να φιμώσει την όποια αντίρρηση μπορεί να έχει κανείς απέναντι στη Διοίκηση του σχολείου.

Οι εξηγήσεις της κ. Καρτάλη σχετικά με την τακτική που ακολούθησε αφορούσαν το ότι ο κ. Θαλάσσης ως διευθυντής δεν επιτελούσε ορθά το έργο του, χωρίς σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσει το παιδαγωγικό του έργο. Εμείς όμως, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του Γυμνασίου, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι ο Διευθυντής της βαθμίδας μας υπηρετούσε και τιμούσε το θεσμό του διευθυντή, λειτουργώντας πάντα σύννομα και δημοκρατικά, στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία ενός σχολείου και τη διαμόρφωση ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος. Το δημοκρατικό ήθος εν γένει και η διαπαιδαγώγηση σε ένα σχολείο δεν αποτελούν μόνο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην τάξη, αλλά καθημερινή πρακτική που πρέπει να μας χαρακτηρίζει. Από αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι η Διεύθυνση του Γυμνασίου δεν έπαψε ούτε μια στιγμή να ‘κάνει καλά και σωστά τη δουλειά της’. Ήταν αρωγός τόσο της διοίκησης, όσο και των καθηγητών και των καθηγητριών σε όλα τα επίπεδα, παιδαγωγικά-εκπαιδευτικά αλλά και εργασιακά, με γνώμονα το νόμο και το δίκαιο.

Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο κάθε σχολείου, μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές του. Χωρίς αρμονικές εργασιακές σχέσεις και χωρίς προσπάθεια να περιορίζονται οι οποιουδήποτε τύπου και αδικίες,  διακρίσεις και παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, οι διακηρύξεις για δημοκρατικό ήθος, ελευθερία και αλληλοκατανόηση μένουν κενές. Σαν το κενό που αισθανθήκαμε όλοι και όλες με την απόλυση του κ. Γ. Θαλάσση. Το γεγονός της απόλυσής του προκαλεί τη μεγάλη λύπη,  τη δυσαρέσκεια, την αποδοκιμασία και την αντίδραση πολλών καθηγητών και καθηγητριών του σχολείου μας.

12-01-2015

Καθηγητές/καθηγήτριες του Γυμνασίου Σχολής Μωραΐτη

Κοινοποίηση στις διευθύνσεις Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και IB καθώς και σε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς της Σχολής Μωραΐτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s